Affärsetablering - Varför Polen

Svensk export ska fördubblas inom fem år. Denna målsättning kommer från handelsminister Ewa Björling som satte upp det målet i somras (2010) i en debattartikel i SvD.

Enligt Sinf's undersökning, de flesta små och medelstora företagen bedömer att det är Polen,Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina som utöver de nordiska länderna är viktigast för dem angående morgondagens export.

Vill du satsa på export börja då att expandera i ditt närområde - Polen erbjuder lysande affärsmöjligheter (se länkar under Nyheter). Nära är bäst.

Vi hjälper ditt företag med att ta fram exportstrategier och erbjuder assistans på plats vid etablering.

Polen har den mest expansiva ekonomin i regionen och var det enda landet i Europa med positiv utveckling av BNP under krisåren 2008-2010. Även i nuvarande turbulent marknadssituation växer Polens BNP med stabila 4,3 % 2011 och 2,0 % under 2012.

                                               

Polen har ändrat sin karaktär från legotillverkare till en kraftigt växande konsumtionsnation med 40 miljoner konsumenter och med stadigt växande penningstark medelklass. Det är en ung, välutbildad, arbetsvilig och nyfiken nation.

Elektronikindustrin och verkstadsindustrin (inte minst biltillverkning) växer i motsatsen till Sverige. Traditionella mejeri- och slaktanläggningar har byggts om till Europas modernaste. Den egna valutan (zloty) är stabil dock med kraftiga konkurrensfördelar gentemot andra valutor - det är ett vinnarkoncept.

Polen satsar på förnyelsebara energikällor, miljöteknik, återvinning, it och nya teknologier. Landets infrastruktur, motorvägar, järnvägar, terminalbyggnader byggs ut i en rasande fart. Kommande exploatering av enorma tillgångar och källor av skiffergas kommer att göra Polen till Europas största exportör av gas helt oberoende från Ryssland, ett fenomen av Norges kalliber.

Polen har hamnat i extra fokus med tanke på sitt första EU-ordförandeskap och EM i fotboll - Euro 2012 samt inte minst kungaparets senaste besök i Warszawa och Wroclaw (intressant ur svenskt affärsperspektiv).

Polen är också ett ”transitland” för vidare marknadsetablering i nya marknader såsom Ukraina, Ryssland och mer traditionella som Tyskland.

Polska?Tak!    You´re invited   Detaljhandel i Polen  Europas fotbollsfest  Polen-Euro2012

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer